Earthblog

A Real-World Joomla! Template

 

 

Χώρος Συνεδρίου

Αίθουσα

"Πολυχρόνης Πολυχρονίδης"


Ευγενική Παραχώρηση

 

Διεύθυνση:
Ανδρέα Παπανδρέου 70
Τ.Κ. 73134, Χανιά
Βεληβασάκης Μανώλης

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα του

 

Μανώλη Ελευθερίου Βεληβασάκη, Πολιτικού Μηχανικού

Τ. Προεδρου της Παγκρητικης Ενωσης Αμερικης

 

Ο Μανώλης Βεληβασάκης γεννήθηκε στο Καμαριώτη, Μαλεβυζίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Έλαβε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο, Κρήτης, υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό και μετά έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό πολιτικού μηχανικού. Με την σύζυγό του Ορσα και τους δυο γιους τους Λευτέρη και Γιώργο ζουν μόνιμα στο Scarsdale της Νέας Υόρκης.

 

Είναι ένας από τους 10 μετόχους της διεθνούς μελετητικής εταιρίας Thornton-Tomasetti. Οι εταιρία ειδικεύεται σε απαιτητικές σε ύψος κατασκευές, καθώς επίσης στην ανεύρεση των αιτιών που πέφτουν κτήρια από φυσικές και άλλες καταστροφές. Ανάμεσα στα επιτεύγματά τους, η διάσωση του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης μετά από τους φοβερούς σεισμούς στην Τουρκία το 1999, οπου ενίσχυσαν κάτω απο το έδαφος ολα το κτήριο με ειδική αντισεισμική βάση, οι μελέτες για τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, των διδύμων πύργων «Πετρόνας» στην Κουάλα Λουμπούρ και του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέης στην Φορμόζα Κίνας, την αποκατάσταση του Empire State Building της Νεας Υόρκης, του Θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσινγτον, και πιο πρόσφατα την αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στην Νέα Υόρκη, μετά από την δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ασχολείται κατά πλείστον με έργα στην Μέση Ανατολή, που σήμερα ετοιμάζουν την μελέτη για το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 1001 μέτρα, στην Σαουδική Αραβία.

Ο Μανώλης Βεληβασάκης υπηρέτησε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology, και τώρα είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction. Για τα επιτεύγματα του έχει πάρει διακρίσεις από τους: US Consulting Engineers Council, American Society of Civil Engineers και την Πόλη της Νέας Υόρκης. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον τίμησε με τον μεγαλόσταυρο του Φοίνικα και ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησαν με κύπελλο και βραβείο, για τις ηγετικές του πρωτοβουλίες στο Ground Zero και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απέδωσε το οφίκιο του Άρχοντα Ευταξίας.

Ο Μανώλης Βεληβασάκης έχει αναπτύξει εξαιρετικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο σαν επιστήμονας, Έλληνας πατριώτης και σαν μέλος της Ομογένειας. Εχει δραστηριοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης ως πρόεδρος της ενορίας του Rye, NY, όπου επίσης υπηρέτησε επί σειρά ετών ως πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας. Στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής έχει προσφέρει υπηρεσίες για 35 συνεχή χρόνια. Υπηρέτησε τον σύλλογο Κρητικής Νεολαίας ΝΥ Λαβρυς, προεδρός του συλλόγου Κρητών ΝΥ Μίνως, και επίσης μέλος και πρόεδρος της επιτροπής Παγκρητίου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης. Το Παγκρήτιο Κληροδότημα έχει σημασία εθνικών διαστάσεων, καθώς χρηματοδοτεί δυο έργα στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Πανεπιστημιακό Εκδοτικό Οίκο Κρήτης και Βοτανικό Πάρκο Κρήτης), καθώς και τα θερινά μαθήματα αλλοδαπών φοιτητών στην Κρήτη στα δυο ΑΕΙ του νησιού. Συμβάλλει έτσι στην διατήρηση της Ελληνικής συνείδησης και των δεσμών με την πατρίδα.

Σήμερα, ο Μανώλης Βεληβασάκης συνεχίσει της δραστηριότητες του με θέματα που αφορούν την Ομογένεια για την διατήρηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και Ελληνικής γλώσσας καθώς επίσης και των Εθνικών μας Θεμάτων.

 

Η Ομιλία του κ. Βεληβασάκη σε PDF

 

 

 

 

 

 

 

Γραμματεία

Συνεδρίου

 

Ιπποκράτης Μπελαδάκης

Τηλ: 6977007675

email:

ippokratisbeladakis@gmail.com

 

Χρυσούλα Τζωρτζάκη

Τηλ: 6983913055

email:

xtzortzaki@gmail.com